Zeeuwse bolustaart!
Een bolus is een heerlijk zoete lekkernij, officieel afkomstig uit Zeeland. Ze worden gemaakt van wit brooddeeg wat in strengen meerdere malen door bruine basterdsuiker wordt gerold en daarna als een spiraal wordt opgerold.

Ingredienten:
 • 210 ml handwarme melk
 • 35 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 ei op kamertemperatuur
 • 350 gram tarwebloem extra
 • 1 zakje droge gist (7gram)
 • 4 gram zout
 • 500 gram bruine basterdsuiker
 • theelepel kaneel
 • stevige keukenmachine met deeghaken

Bereiding:
 1. Verwarm melk en evt. boter in de magnetron. Een koelkast ei leg je even een paar minuutjes in een bakje met warm kraanwater.
 2. Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. Maak daarin een juskuiltje waar je de melk en het ei in schenkt. De boter snij je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand.
 3. Mix op de zachtste stand tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op middelmatige stand ca. 8 minuten verder. (Kitchenaid stand 2 was bij mij voldoende). Het deeg is goed als het plakt als een post-it en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken.
 4. Zet een bakje heet kraanwater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 minuten.
 5. Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal van minimaal 35 cm breed.
 6. Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gram van.
 7. Rol de bolletjes 1 voor 1 door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best. Ik wreef ze ook nog door mijn met suiker besmeurde handen.
 8. Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water. 15 minuten laten staan.
 9. Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus, het begin draai je om je duim en het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus.
 10. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minuten op een andere warme, liefst iets vochtige plek. 
 11. Leg de bolussen stuk voor stuk in de reeds ingevette wonderpan, tegen elkaar aan.
 12. Bak de bolussen ongeveer 20 tot 25 minuten. Het is verstandig om de taart na het bakken direct uit de wonderpan te halen, dit voorkomt uitdrogen.
  Jan-Peter     01-04-2015 14:31     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 AAB -  01-04-2015

Ze worden gemaakt van wit brooddeeg wat in strengen ... dat in strengen ...