Baktips


Wat kunt u bakken en met welke recepten?
In principe kunt u alles wat in een gewone oven kan, ook in de wonderpan bakken. U kunt dezelfde recepten gebruiken, maar meestal wel met grotere hoeveelheden, namelijk anderhalf tot twee maal zo veel.
 
Welke bodemplaat?
Er waren in het verleden 2 typen bodemplaten: een lichte van aluminium, en een zwaardere van staal. Wij leveren nu alle pannen met de stalen bodemplaat. Deze is universeel en dus geschikt voor alle warmtebronnen.
Leg eerst de bodemplaat op de warmtebron met het opstaande gat naar boven. Zet dan de pan erop, precies in het midden.
 
Begin met een kruidcake
Het bakken met de wonderpan gaat anders dan in de oven. U moet er even aan wennen en in het begin is het uitproberen wat de goede stand en baktijd is.
Begin eenvoudig met een kant-en-klare mix voor kruidcake. Die lukken vrijwel altijd en smaken heerlijk.

 
Hoeveelheden in recepten
Het kleine receptenboekje bevat o.a. recepten uit de jaren zestig. Toen werd de grote pan de seniorpan genoemd. U moet daarom minimaal de hoeveelheden voor de seniorpan gebruiken. Meer mag ook. De cake zal niet snel tot de bovenrand rijzen.
 
Liever geen zure ingrediënten
Het is beter om geen zure ingrediënten, zoals citroensap, te gebruiken. Door het zuur zou er een minieme hoeveelheid aluminium in het gerecht terecht kunnen komen. Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar sommige mensen zijn overgevoelig voor aluminium.
 
Pan invetten
Dat gaat heel fijn met vloeibaar braadvet. Een beetje vet in de pan spuiten en met een kwastje uitsmeren. Daarrna eventueel met wat bloem bestrooien.
 
Hoe kunt u controleren of een cake gaar is?
Steek door het gaatje een breinaald of een satéstokje. Als hij er droog en schoon uitkomt, is de cake goed. Bovendien moet de cake bovenop bijna droog zijn en de bubbeltjes moeten open zijn.
 
De cake verbrandt aan de onderkant
Bij bepaalde types (gas)fornuizen kan dit inderdaad gebeuren. Dat heeft o.a. te maken met de grootte en de spreiding van de vlam. Zet het gas iets lager en laat de pan langer opstaan.
 
De cake wordt bovenaan niet goed droog
Door de vorm van de pan wordt een cake wordt aan de bovenkant niet echt bruin. Dat is ook niet zo erg, omdat u na het bakken de cake omkeert. De cake is gaar als de luchtbelletjes aan de bovenkant gesprongen zijn.
 
Hoe kunt u zien of een brood goed is?
Druk er op met uw vinger. Het brood moet geheel terugveren.
 
Invriezen
Zelfgebakken brood kunt u heel goed invriezen. Snijd het brood in vier stukken voor u het in de vriezer doet.
 
Afbakken
Voorgebakken broodjes en andere producten die u normaal in de oven afbakt, kunnen ook in de wonderpan. Er passen bijv. vier croissantjes in. Die bakt u op stand 3 of 4 in een kwartiertje gaar.
 
Onderhoud
Maak de pan schoon met warm water en eventueel een kleine hoeveelheid afwasmiddel.
Behandel de wonderpan nooit met soda- of azijnoplossingen; daarin lost aluminium op.