Landleven en de wonderpan

  Peter Boer     12/10/2015     Reacties (0)

Lezers en lezeressen van het blad  Landleven zijn vaak enthousiaste wonderpanbakkers. Dat hebben we al een paar keer gemerkt als er over de pan werd geschreven in Landleven. En dat hoorden en zagen we ook toen we onlangs met een stand op de beurs Beleef Landleven in het Openluchtmuseum in Arnhem stonden. We kregen veel reacties aan de stand en heel wat bezoekers namen een pan en/of een van de receptenboekjes mee. Het speciale bewaarnummer “Landleven bakt” was ook op de beurs te koop. Daarin staat een wonderpanrecept voor cake met cranberry’s. En wel zo mooi gefotografeerd, dat je acuut trek krijgt. Ik heb dus gisteravond maar direct een cake met cranberry’s gebakken. Heerlijk en (vanwege de bessen) nog gezond ook!  Wist u dat die kunnen helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen? Ik gebruikte pakken Home made roombotercakemix die we over hadden van de beurs. We hebben daar ter plekke natuurlijk staan bakken en uitdelen.  Dat werk wel heel erg handig, moet ik zeggen, thuis ook! Alleen maar water erbij, even mixen en klaar is je beslag. Voor twee euro heb je een forse cake met een echte roombotersmaak. En de cake lukt gewoon altijd. Maar dat komt natuurlijk ook door de wonderpan!  

Lees meer

Aardappels in de Wonderpan

  Peter Boer     21/09/2015     Reacties (0)

Aardappels in de wonderpan met Aldi-recept   In ons nieuwe receptenboekje ” Bakken zonder oven deel 2”, staat een heerlijk en eenvoudig recept van waaier-aardappels. Ja, inderdaad, je doet rauwe aardappels in de wonderpan en ze komen er gaar gebakken weer uit.  In de nieuwste folder van de Aldi (18-20 sept.) staan ook een paar recepten voor aardappels in de oven. Met broccoli, mozzarella, garnaaltjes of cheddar kaas. Ziet er op de foto’s heerlijk uit. Natuurlijk gaat de Aldi uit van een gewone oven, maar omdat alles wat in de oven gaat ook in de wonderpan kan, kunt u die dus ook gebruiken. U hoeft geen oven voor te verwarmen en u verbruikt veel minder energie als u de pan gebruikt.  Er passen makkelijk zes tot zeven aardappels in en door het glazen deksel zie je precies wat er gebeurt. Dezelfde Aldi-folder staat bol van verantwoorde (fairtrade) en biologische producten:  olijfolie, pasta, groenten, fruit, en vlees. Over verantwoord vlees gesproken: kent u MrFarmer? Hij verkoopt kalfsvlees met drie sterren van de Dierenbescherming. De dieren lopen heel de zomer buiten en hebben een comfortabele stal met stro. Ze leveren supermals vlees voor een betaalbare prijs. Kijk maar op www.mrfarmer.nl .

Lees meer

Zeeuwse bolustaart!

  Jan-Peter     01/04/2015     Reacties (1)

Een bolus is een heerlijk zoete lekkernij, officieel afkomstig uit Zeeland. Ze worden gemaakt van wit brooddeeg wat in strengen meerdere malen door bruine basterdsuiker wordt gerold en daarna als een spiraal wordt opgerold. Ingredienten: 210 ml handwarme melk 35 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 ei op kamertemperatuur 350 gram tarwebloem extra 1 zakje droge gist (7gram) 4 gram zout 500 gram bruine basterdsuiker theelepel kaneel stevige keukenmachine met deeghaken Bereiding: Verwarm melk en evt. boter in de magnetron. Een koelkast ei leg je even een paar minuutjes in een bakje met warm kraanwater. Meng de bloem, zout en gist door elkaar in je mengkom. Maak daarin een juskuiltje waar je de melk en het ei in schenkt. De boter snij je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand. Mix op de zachtste stand tot de ingrediënten een beetje gemengd zijn en mix daarna op middelmatige stand ca. 8 minuten verder. (Kitchenaid stand 2 was bij mij voldoende). Het deeg is goed als het plakt als een post-it en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken. Zet een bakje heet kraanwater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 minuten. Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat, of schaal van minimaal 35 cm breed. Haal het deeg na de 15 minuten uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gram van. Rol de bolletjes 1 voor 1 door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best. Ik wreef ze ook nog door mijn met suiker besmeurde handen. Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water. 15 minuten laten staan. Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot pillen van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus, het begin...

Lees meer

Overheerljke cake van biscuitdeeg met banketbakkersroom en verse rode vruchten

  Jan-Peter     19/03/2015     Reacties (1)

Biscuitdeeg Benodigdheden biscuitdeeg: • 5 eieren • 150 gram suiker •  150 gram bloem •  snufje zout   1. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn; liever nog iets warmer. Haal ze dus op tijd uit de koelkast of verwarm ze nog even door ze in heet water te leggen. 2. Voeg de eieren, het suiker en snufje zout samen in een kom. Mix het geheel zo’n vijf minuten met de mixer op de hoogste stand. Nadat het mengsel lichtgeel geworden is nog twee minuten mixen op de laagste stand. Het doel hiervan is dat het een luchtig biscuitdeeg wordt dus let er op dat de gardes boven het deeg uitsteken en op die manier lucht aan het biscuitdeeg toevoegen. 3. Voeg de bloem of het zelfrijzend bakmeel toe aan het mengsel. Meng dit geheel rustig met een spatel, niet met een mixer. Voorkom dat er klonten bloem in het biscuitdeegmengsel komen, gebruik hiervoor eventueel een zeef. 4. Doe het biscuitdeeg in de reeds ingevette wonderpan en zet deze op het vuur. 5. Wanneer een sateprikker schoon er uit komt is de cake klaar. De cake kan afkoelen in de wonderpan of de cake kan direct er uitgehaald worden. De kans op inzakken van de cake is kleiner wanneer de cake afkoelt in de wonderpan, let er alleen wel op dat de cake door de hitte niet alsnog verbrandt of erg droog wordt. ​ Banketbakkersroom Benodigdheden banketbakkersroom: • 3 eidooiers • 250 ml volle melk • 1 tl vanille extract •  50 gram suiker •  25 gram bloem 1. Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa 2. Kook in de tussentijd de melk met het suiker en het vanille extract. 3. Meng de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Het is belangrijk om goed te blijven kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. 4. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer vijf minuten koken totdat het...

Lees meer

Valappeltaart - Deel 2

  Peter Boer     23/02/2015     Reacties (1)

Welke appels? In de vorige blog vertelde ik  over de mislukte, maar niettemin heerlijke appeltaart. Wat deed ik fout? Heel simpel: ik gebruikte de verkeerde appels. Ze waren veel te nat, waardoor  ik appelmoes bakte in plaats van appeltaart. De volgende taart moet dus lukken, want ik ga nu de goede appels gebruiken. Even googelen om te zien welk ras ik moet hebben. Koopmans hoort dat natuurlijk te weten: ‘Gebruik friszure, stevige appels zoals Jonagold, Goudrenet, Cox Orange, Elstar en Granny Smith.’ Aha, dat schiet op. Toch nog even verder kijken. “Puur gezond”, wat zegt die ervan? ‘In feite kun je van elke soort appel wel appeltaart bakken, maar sommige soorten lenen zich er wat beter voor. Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren. Vergeet trouwens het besprenkelen met citroensap niet, om verkleuring te voorkomen.’ Op allerlei fora wordt er ook volop over dit onderwerp gediscussieerd. En ook daar vliegt het van: ‘Neem beslist Jonagold’ via  ‘Neem in elk geval geen Jonagold, die is veel te zacht’, tot  ‘Maakt niet uit welk ras’. Ik kwam nog wel een aardige  tip tegen: ‘Maar doe eerst wat paneermeel op de bodem.’ Al met al ben ik niet veel wijzer geworden. Dan tot slot maar naar een echte kok, Herman den Blijker. ‘Zal ik dan maar het verlossende woord uitspreken? Gebruik geen moesappels, die verliezen te veel vocht. De appel moet bakkwaliteiten en een mooie zoetzuurbalans hebben.  (…) Jonagold heeft dergelijke eigenschappen, net zoals de cox en de alkemene, een nazaat van de cox.’ Ik heb uiteindelijk maar drie zoetzure rassen door elkaar gemengd en dat...

Lees meer