Bananenbrood met chocolade

  Berdien     19/02/2015     Reacties (2)

Gisteren hebben we een overheerlijk bananenbrood met chocolade in de wonderpan gebakken! Bananenbrood bestaat al sinds 1930 en is een soort cake met daarin geprakte, rijpe bananen. Voor de variatie kunt u er walnoten of chocolade aan toevoegen, dat laatste hebben wij deze keer gedaan. Tip: warm het bananenbrood op voor u het gaat eten en doe er een dun laagje boter op! :-) Ingredienten: • 300 gram bloem ​ •  2,5 tl bakpoeder ​ •  1 tl kaneel ​ •  1 tl zout ​ •  4 rijpe bananen ​ •  1 kleine reep pure chocolade ​ •  120 gr boter ​ •  240 gr bruine basterdsuiker ​ •  10 gr vanillesuiker ​ •  2 eieren ​ •  125 ml crème fraiche   1. Zeef in een grote kom de bloem, het bakpoeder, kaneel en het zout. 2. Verwijder de schil van de bananen en prak deze. 3. Hak de reep chocolade in kleine stukjes. 4. Meng de boter, basterd- en vanillesuiker in de keukenmachine tot een glad mengsel. Blijven roeren en één voor één de eieren toevoegen en daarna de crème fraiche. 5. Meng het bloemmengsel met het botermengsel, voeg de geprakte bananen er aan toe en als laatste de stukjes chocolade. 6. Roeren tot een glad geheel en verdelen over de reeds ingevette wonderpan. 7. Controleer op gaarheid met een satéprikker, wanneer deze er schoon uitkomt is het bananenbrood gaar! Eet smakelijk! MEER INFO OVER DE WONDERPAN►          BESTELLEN ►  

Lees meer

Worteltjestaart

  Berdien     19/02/2015     Reacties (4)

Worteltjestaart is een heerlijk nostalgische taart en stamt uit de vroege 60'er jaren in de Verenigde Staten. Het recept viel dusdanig in de smaak dat het een standaard recept op menig dessertkaart werd en niet veel later bereikte dit heerlijke recept de overkant van de oceaan! :-) En zo geschiedde...   Ingrediënten:   • 500 gr wortelen •  150 gr bruine basterdsuiker •  200 gr witte suiker •  250 gr bloem •  handje rozijnen •  handje walnoten •  3 eieren •  150 ml olijfolie •  5 gr bakpoeder •  zakje vanillesuiker •  1 tl zout •  4 tl kaneel •  1 tl gemberpoeder   Frosting: •  300 gr roomkaas •  150 gr poedersuiker •  vanillesuiker   Recept: 1. Rasp de wortels in de keukenmachine of met de hand. 2. Meng de geraspte wortels met de bruine suiker in een kom. 3. Klop de eieren los in een kom en voeg de witte suiker, olijfolie en vanillesuiker toe. 4.  Zeef de bloem en meng dit erdoorheen. Voeg het bakpoeder, zout en de overige specerijen toe. 5.  Hak de rozijnen en walnoten in kleine stukjes, voeg deze toe aan het mengsel en roer tenslotte het wortelmengsel er doorheen (houd een aantal walnoten apart voor de garnering). 6. Schenk het mengsel in de reeds ingevette wonderpan en zet dit op het vuur.  Terwijl de cake op het vuur staat is het tijd om de topping te maken. 1. Klop de roomkaas gedurende 1 minuut op lage snelheid, voeg vervolgens de poedersuiker er aan toe en klop dit gedurende twee minuten tot een glad en luchtig geheel. 2. Zodra de cake afgekoeld is helemaal insmeren met de topping. Vervolgens de rest van de fijngehakte walnoten verdelen over de topping. 3. Voor het mooiste resultaat de cake nog even in de koelkast zetten zodat de topping kan opstijven....

Lees meer

​Valappeltaart

  Peter Boer     02/02/2015     Reacties (6)

Het begon in de boomgaard van tante Geertje. Het was najaar en de appelbomen hingen nog vol. Maar op de grond lag ook een beste partij appels. Nieuwsgierig liep ik erheen. Zouden ze nog bruikbaar zijn? De valappels vielen me mee.  De meeste vruchten hadden hier en daar wel een wormgat of een rotte plek, maar ook goede stukken. Ik trok de stoute schoenen aan: ‘Tante Geertje, mogen we wat appels meenemen?’ ‘Ja, natuurlijk, Peter, graag zelfs. Ik krijg ze nooit allemaal op.’ Snel haalde ik een doos uit de auto en raapte tot ik een flinke vracht had. Het zou er nu toch van komen; ik ging een appeltaart bakken. In de wonderpan. Met gratis appels. Kostte me dus hooguit een pak appeltaartmix. Zodra ik tijd had, trok ik me terug in de keuken. Eerst schillen. Dat viel dus niet mee. Soms hield ik een kwart appel over, nadat ik alle ongerechtheden eruit had gesneden. Maar ik had er genoeg, dus netto hield ik wel een paar kilo over. Met het pak mix was het beslag zo gemaakt (of heet dat nou deeg, ik weet dat nooit). Laag beslag in de ingevette wonderpan, flinke partij appelstukjes erop en bovenaan reepjes beslag. Deksel erop, kookplaat aan en de klok op een uur. Om het kwartier liep ik naar de pan, zo nieuwsgierig was ik. Zou mijn eerste appeltaart lukken? Toch wel ideaal, zo’n glazen deksel. Je kunt precies zien wat er gebeurt. Als er tenminste wat gebeurt, want het bleef opvallend stil in de pan. Aan de rand zag ik wat vochtbelletjes, die stilletjes pruttelden, maar verder… Ook na anderhalf uur leek het in de verste verte niet op een appeltaart. Had mijn pan gefaald? Dat kon ik niet geloven! Pan af laten koelen en toen een poging gedaan om hem om te keren. Dat lukte op zich wel, alleen kwam er volstrekt niets uit, behalve een straaltje bruin vocht. Mes gepakt en alles nog eens goed los gestoken.  Zonder resultaat. De taart – of wat daarvoor door moest gaan- bleef hardnekkig op zijn plaats. Ten einde raad pakte ik...

Lees meer

Cake waar je ook keek

  Peter Boer     22/01/2015     Reacties (6)

Het ontwikkelen van de nieuwe wonderpan was een avontuur. De ingrediënten:  een oude wonderpan uit de jaren vijftig, een nieuwe pan uit Kenia (die niet echt voldeed) en een paar op internet gevonden plaatjes. Op verzoek van vele bestellers van de enkelwandige pan uit Kenia moest de nieuwe pan dubbelwandig worden en er moest een kijkglaasje in het deksel zitten. ‘Dat was vroeger juist zo leuk, meneer. Dan stonden we als kinderen met z’n allen door het kijkglaasje te loeren of de cake al klaar was. De pan stond op het petroleumstel , volgens mij wel een paar uur lang. En lekker dat het rook!’ Dit soort reacties kreeg ik bij de vleet en dat gaf moed om door te gaan. Na lang zoeken vond ik een Nederlandse fabriek die aluminium bakvormen maakt. De directeur was direct enthousiast en graag bereid om een paar proefpannen te maken. Die ben ik toen gaan testen…  In een paar maanden tijd heb ik meer cake gegeten dan anders in tien jaar. En het vervelende is: je wordt het niet zat, het blijft vreselijk lekker!  Want dat is geen overtrokken nostalgie, maar echt waar: cake uit de wonderpan is lekkerder dan cake uit de oven! Smaakvoller, smeuïger, stoerder en steviger. Kijkglas Een paar avonden in de week stond ik in de keuken te experimenten met beslag, pan en kookplaat. Bij de C1000 herkenden ze me al na een paar keer:  vijf pakken zelfrijzend bakmeel, krenten, rozijnen en bruine suiker (schijnt minder slecht te zijn dan witte). Beslag maken was gauw genoeg geleerd en ook aan de kookplaat kon ik niet veel veranderen, behalve de stand van de pit. Maar de pan! Binnenpan kleiner of groter? Hoeveel  ventilatiegaatjes? In het midden of juist aan de rand? Hoe krijg ik een kijkglaasje erin? Mica bleek nog te krijgen en niet eens zo duur te zijn, maar het procedé  om het kijkglas in het deksel te monteren was onbetaalbaar. Toen opeens was er de inval: als ik nu een compleet glazen deksel gebruik!?...

Lees meer