Cake bakken zoals oma, in de wonderpan!

Met de mini-oven die al heel lang Wonderpan wordt genoemd, bakt u heerlijke cake, taart en brood op uw fornuis. Geheel gemaakt volgens het principe uit grootmoeders tijd, met binnen-en buitenpan. En met een glazen deksel zodat het bakproces op de voet gevolgd kan worden! De wonderpan is geproduceerd uit dik aluminium, en heeft een diameter van 26 cm.
Cake bakken zonder oven!

De wonderpan is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie en petroleumstel.

      
 

Hoe werkt de wonderpan?

Het principe van de wonderpan is heel eenvoudig. De buitenpan is eigenlijk een mini-oven en de binnenpan is de bakvorm. De bodemplaat wordt verwarmd op het fornuis. De warmte stijgt op door het gat in het midden en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten. Daardoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, zodat het baksel overal goed gaar wordt.
Een normale oven moet eerst voorverwarmd worden en daarna op een vrij hoge temperatuur worden gehouden. Bij de wonderpan is de bakvorm de oven zelf. De temperatuur in de pan is ook veel lager. Dat kost veel minder energie en het baksel zal niet snel verbranden. Zie hiervoor ook de pagina van het voedingscentrum.

Bekijk hier een instructiefilmpje over het bakken met de wonderpan

Geschiedenis

Foto
Tot in de jaren zestig werd de wonderpan veel gebruikt in de keuken. Toen de oven gemeengoed werd, verdween hij langzamerhand uit het zicht. In Nederland worden ze niet meer gemaakt, maar door eigen productie brengen wij de pan weer terug naar Nederland.